Wtorek, 17 października 2017 roku, Zespole Szkół im. Jana Pawła II w Białogardzie był dniem łakomczuchów.

 

Każdy uczeń mógł spróbować kolorowych kanapek przygotowanych tylko ze zdrowych produktów – wędlin, serów, warzyw i owoców, a przede wszystkim razowego chleba.

Tego dnia nasza szkoła przyłączyła się do Ogólnopolskiej Akcji „Tydzień Chleba Żytniego”. Akcja ma na celu propagowanie wśród dzieci i młodzieży spożywania pieczywa żytniego razowego jako zdrowego, i zdrowszego niż białe, z mąki oczyszczonej, pozbawionej witamin, składników mineralnych i błonnika.

Pieczywo na kanapki dostaliśmy nieodpłatnie od Piekarni Rogalik w Białogardzie, od piekarni państwa Siarkowskich w Białogardzie oraz z piekarni Grahamka pana Kawy z Karlina, za co serdecznie dziękujemy.

Kanapki wykonali uczniowie klasy I Szkoły Branżowej I Stopnia - uczący się w zawodzie kucharz. Pomagali im młodsi koledzy, uczniowie gimnazjum.

Nad pracą przyszłych kucharzy czuwała pani Izabela Nasiadka – Woźniak, która uczy przedmiotów zawodowych gastronomicznych. Przygotowane kanapki radowały oczy i podniebienia wszystkich, którzy tego dnia mieli okazję ich spróbować. „Tydzień Chleba Żytniego” na stałe wpisze się w kalendarz imprez naszej szkoły.